Oisterwijk

Oisterwijk

Oisterwijk

De naam Oisterwijk betekent een ten oosten van Oost-Tilburg liggende wijk, wat is afgeleid van het Latijnse vicus dat markt- of handelsplaats betekent.

Oisterwijk heeft als bijnaam de parel in ’t groen. Deze slogan vervangt de oude bijnaam de parel van Brabant, een naam die Oisterwijk moest delen met Heeze en het Belgische Grimbergen. De plaats geldt als een toeristische trekpleister vanwege de vele bossen en vennen, zoals de natuurgebieden.

In de jaren 1852 en 1875 was Oisterwijk vooral bekend door textielververij van Arnold en Wouter Holleman. Door de opkomst van textielstad Tilburg was in 1870 de Oisterwijkse textiel industrie zo goed als verdwenen. Het aantal schoenmakers steeg echter wel behoorlijk in de periode van 1860-1910 van 28 tot 347. Onder ander was er in Oisterwijk aan de Almystraat 14, jarenlang bedrijvigheid en was hier de grootste leerlooierij van Europa gevestigd. Het bood werkgelegenheid voor van menig fabrieksarbeider in de omgeving.

Tegenwoordig is er op de Almystraat 14 de Leerfrabriek KVL gevestigd. Een hippe hotspot waar ruim 60 bedrijven gevestigd zijn en meer dan 500 bezoekers dagelijks de keuken van leer bezoeken voor een lunch of diner. Architect Bob Manders  en Q vastgoedontwikkeling zijn één van de 60 bedrijven die in het karakteristieke pand gevestigd zijn.

Sinds eind 2018 is de gemeente Oisterwijk bezig met een vernieuwingsslag te maken in de manier waarop zij samen met haar partners de gemeente op de kaart zet en zorgt voor (toeristische) promotie en marketing. Deze vernieuwende aanpak betekent dat er veel meer gewerkt wordt vanuit de kracht van samenwerking met lokale partners. Hierdoor worden krachten gebundeld en Oisterwijk sterker op de kaart gezet.

Oisterwijk kan gezien worden als een karakteristiek, ondernemend gebied waar het goed toeven is. Met highlights zoals;
Wijn en spijs

Leerfrabriek

Prachtige natuurgebieden

Stalen kozijnen Oisterwijk

Menu